Interessante selskaper

Som investor har man følgende luksus: Man kan velge sitt favorittselskap i hele verden. Det kan drive med hva du vil, det finnes ingen begrensninger. CEO kan du velge fra øverste hylle. De kan ha så god avkastning på egenkapitalen, og så lite gjeld som du vil. Naturligvis kan du ikke få alt i kombinasjon, men hver enkelt faktor er det mulig å oppnå. Det man ikke kan velge er prisen.

Det finnes utrolig mange gode selskaper i verden. På Oslo Børs vil det være selskaper som stiger med flere hundre prosent over de neste årene. Å plukke ut hvilke de er er ikke mulig på forhånd. Men man kan velge gode selskaper.

Problemet med mange selskaper er hovedsaklig to ting.

  1. Prisen er for høy
  2. Selskapet er vanskelig og forstå, eller krever tid å sette seg inn i.

Mange selskaper kunne jeg tenke meg å se nærmere på. Men det er grenser for hvor mange jeg kan velge. Det er også noen jeg kjenner litt til, men de er for dyre. Her er en liste over selskaper som jeg kunne vurdert å se nærmere på, og til og med investert i.

Svenske, via tips
Kopparbergs bryggeri
Bahnhof

Svenske, First North
SJR in Scandinavia
Nilørngruppen
Inission AB
DistIT

Amerikanske
NACCO (Investering fra Geoff Gannon)
Cheesecake factory
Howden Joinery
Southwest Airlines
Prosperity

Andre utenlandske:
Gazprom (har P/E på 4,5!)
Treasure/Hyundai Glovis
Bilia
Nokia

Norge:
Medistim
Bouvet
Ekornes
Skandiabanken
XXL
Europris
Wilh. Wilhelmsen
Veidekke
Bakkafrost

I tillegg til selskapene jeg allerede eier: Pareto Bank, Protector, Bank Norwegian, Komplett Bank, AF Gruppen, Multiconsult, B2Holding, Kitron, Norwegian Air og Cullen/Frost (et av de kommer jeg til å selge neste uke)

Denne listen er ikke lang nok, og jeg glemmer sikkert noen. Men jeg må jobbe med å få en lengre liste. Når markedet forhåpentligvis blir billigere på et tidspunkt, bør man ha aksjer man er klar til å kjøpe.
Noe som slår meg er at alle selskapene her er av følgende grunner:
-Tips fra bloggere eller poscaster
-Selskaper jeg vet at enkelte, kjente investorer er langsiktige i og har tro på
-Noen har vært resultat av systematisk gjennomgang av lister, først og fremst de på First North

Det betyr at jeg nok bør være kjappere til å skrive ned selskaper med en gang jeg hører om dem, for eksempel på en podcast. Hvis ikke kan jeg glemme de. Mulig jeg da også editer dette innlegget, så har jeg listen samlet.

Et annet interessant tips denne uken var MiCrix, en katastrofeindeks, som Peter Warren skrev om. Den har jeg lyst til å investere i, men var ikke mulig via Nordnet, og det virker tungvint å bruke for mange plattformer.

Reklamer

3 kommentarer

    • Nei, jeg er ikke bull i det hele tatt nå! Jeg har solgt meg en del ned, og de fleste selskapene her er jeg ikke investert i. Forresten, er det vel ekspansjon vi ser i marginer og multipler, ikke kontraksjon? Det er ihvertfall observasjonen jeg har gjort

      • Mja. Historisk utvikling har indikert ekspansjon, men selskapet har guidet press på marginene fremover, noe som vil gjøre at i) marginen blir mindre/kontraherer og ii) multippelen investorer ønsker å betale for marginen minker/kontraherer også – en såkalt double whammy.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s